Minilening aanvragen


Wilt u online een Minilening aanvragen? Vraagt u zich af hoe het aanvragen van een minikrediet precies gaat, waar u terecht kunt, en waar u op moet letten bij het afsluiten van zo’n minilening? Dan bent u hier op de juiste plaats. In dit artikel leggen we uit wat een minikrediet nu inhoudt, wat de voors en tegens zijn en waar u rekening mee moet houden wanneer u gebruik wilt maken van een minilening. Zo kunt u goed geïnformeerd uw keuze maken.


Overzicht minilening aanbieders


Ferratum

€100 tot €1500
 • Geen BKR Toetsing of Registratie
 • Vanaf €100 euro tot €1500 euro
 • Looptijd 15, 30, 45 of 62 dagen
 • Garantstelling vsnsf €10,89
 • Zonder loonstrook mogelijk
 • Binnen 24 uur op uw rekening
POPULAIR

Santander

Vanaf €1500
 • Let op: Met BKR toetsing
 • Kleinste consumptief krediet
 • Looptijd minimaal 2 jaar
 • Persoonlijke lening
 • Doorlopend krediet
 • Met een 8 beoordeeld

Saldodipje

€100 tot €1500
 • Geen BKR Toetsing of Registratie
 • Vanaf €100 euro tot €1500 euro
 • Looptijd 15, 30, 45 of 62 dagen
 • Garantstelling vanaf €10,89
 • Zonder loonstrook mogelijk
 • Binnen 24 uur op uw rekening

 

Wat is een minikrediet precies?

Wanneer u informatie zoekt over leningen met een betrekkelijk lage leensom en een korte looptijd, komt u deze woorden veel tegen. Een minilening is kleine lening voor een betrekkelijke korte looptijd. Dit houdt in dat u bijvoorbeeld 500 euro kunt lenen en deze lening moet binnen 45 dagen terugbetaald zijn. Flitskrediet wordt soms eveneens als synoniem voor minikrediet gebruikt, maar sommige mensen maken ook onderscheid tussen een flits- en een minikrediet. Een flitskrediet heeft dan bijvoorbeeld een looptijd van maximaal een maand, een minikrediet heeft een iets langere looptijd, bijvoorbeeld van twee maanden.

 


Minilening aanbiedersMinilening AanvragenMinimaal bedragMaximaal bedragLooptijd
Ferratum Direct aanvragen

€100 euro€1500 euro15 tot 62 dagen
Saldodipje Direct aanvragen
€100 euro€1500 euro15 tot 62 dagen

 

Hoe werkt het aanvragen van een minikrediet?

Internet is het territorium van de minileningen. Een minikrediet sluit u vrijwel altijd af via de website van een aanbieder. Het is vaak makkelijk en snel geregeld. De meeste aanbieders vermelden de procedure op hun website. U geeft aan hoeveel geld u wilt lenen en wanneer u wilt terugbetalen; dit gebeurt vaak in één of twee termijnen. U vult uw gegevens in via een webformulier, en u uploadt een kopie van uw legitimatiebewijs. Verder heeft u meestal een garantsteller nodig; iemand die voor u garant staat. Deze vult een verklaring in en uploadt ook een kopie van zijn of haar identiteitsbewijs. En u wordt gevraagd een bedrag van een eurocent over te maken naar de kredietverstrekker; zo kan deze controleren of uw bankrekeningnummer correct is.

 


 

Waar moet u nog meer op letten?

Uiteraard wilt u met een betrouwbare aanbieder te maken hebben. Alle kredietverstrekkers in Nederland zijn verplicht een vergunning te hebben van de AFM, de Autoriteit Financiële Markten. Op hun website kunt u opzoeken of de kredietaanbieder van uw keuze in het vergunningenregister voorkomt. Kijkt u verder goed wat de lening u in totaal gaat kosten. De meeste minikredietaanbieders berekenen geen rente, maar wel behandelingskosten. Die kunnen uit verschillende posten bestaan. U betaalt dan bijvoorbeeld extra om het geld binnen vierentwintig uur op uw rekening te hebben staan.

Aanbieders van minikredieten mogen niet meer kosten berekenen dan twaalf procent plus de wettelijke rente (die te vinden is op onder andere de website van de Rijksoverheid) over de leensom. Leent u dus tweehonderd euro, dan mogen de kosten bij een wettelijke rente van twee procent maximaal achtentwintig euro bedragen; twaalf plus twee is veertien procent van tweehonderd euro.

 


 

Welke voorwaarden zitten er aan een minilening?

De voorwaarden kunnen natuurlijk per aanbieder enigszins verschillen. Zo worden verschillende leeftijdsgrenzen gehanteerd; de ondergrens kan 19 zijn of 21, de bovengrens is meestal ergens rond de 70. In ieder geval moet u meerderjarig zijn om een lening af te mogen sluiten. Daarnaast moet u in Nederland woonachtig zijn. Wat bij een minikrediet meestal niet van belang is, is de BKR-registratie. Bijna alle soorten leningen – ook de mogelijkheid om rood te staan bij uw bank bijvoorbeeld – moeten door de verstrekker aangemeld worden bij BKR.

Kredietinstellingen die een aanvraag voor een lening van u ontvangen, kunnen bij BKR nagaan of u al meer leningen heeft lopen en of u daar betalingsachterstanden op heeft of in de afgelopen jaren heeft gehad. Vindt de beoordelaar op basis van deze gegevens het risico dat u de lening niet af zult kunnen betalen te groot, dan krijgt u geen lening. Veel verstrekkers van minikredieten vragen echter geen gegevens op bij BKR. U kunt dan dus ook met een negatieve BKR-registratie een minilening afsluiten. Daar schuilt natuurlijk ook een addertje onder het gras. Als u al een betalingsachterstand heeft, is het wellicht niet verstandig een nieuwe lening aan te gaan – ook geen minilening.

Tot slot is er nog iets waar u rekening mee moet houden: wat gebeurt er als u niet op tijd kunt aflossen? De boetes kunnen hoog zijn, ook als u de aflossingstermijn maar met een korte tijd overschrijdt. Het hele principe van een minikrediet is immers snel geld lenen, en snel weer aflossen. Denk dus goed na of u de aflossing op de afgesproken datum echt zult kunnen voldoen, bijvoorbeeld omdat u in de tussentijd uw salaris overgemaakt krijgt. Is dat niet het geval, dan is een minikrediet voor u niet de juiste keuze.

 


 

Wat is het verschil met andere leningen?

Hoe dan ook gaat het hier dus om een lening van een relatief laag bedrag voor een korte tijd. Een persoonlijke lening, die u bijvoorbeeld bij uw bank kunt afsluiten, gaat vaak om een bedrag van (tien)duizenden euro’s dat in een aantal jaren wordt terugbetaald. Vaak worden leningen afgesloten om een investering te doen in een eigen bedrijf, om een nieuwe auto te kopen of een grote verbouwing of een nieuwe keuken te bekostigen. U leent dan bijvoorbeeld vijfentwintigduizend euro, en betaalt dit bedrag plus rente in vijf jaar terug.

Bij een minikrediet leent u een veel lager bedrag, vaak ergens tussen de tweehonderd en zeshonderd euro. De grenzen verschillen enigszins van aanbieder tot aanbieder. U betaalt dit bedrag ook in een heel korte tijd terug. Het gaat dan vaak om een situatie als: uw koelkast gaat kapot, twee weken voordat u uw volgende salaris ontvangt. Ideaal is het natuurlijk als u spaargeld heeft om een nieuwe koelkast van te kopen. Maar dit is niet iedereen altijd gegeven. U kunt ook kijken of u de limiet van uw bankrekening kunt overschrijden. Er wordt u dan wel debetrente berekend, maar de kosten daarvan kunnen lager zijn dan die van een andere lening.

Beschikt u niet over spaargeld en kunt u of wilt u niet rood staan op uw bankrekening, dan kunt u misschien proberen het geld te lenen van een familielid of vriend. Legt u in zo’n geval wel duidelijke afspraken vast op papier – en ook wat er gebeurt wanneer een van beide partijen zich niet aan die afspraken kan houden. Niets kan immers een relatie zo op het spel zetten als het (uit)lenen van geld. Dit kan u ervan weerhouden iemand uit uw directe omgeving te vragen u het geld te lenen. Bovendien wil niet iedereen zijn financiële situatie bespreken met vrienden of familie.